Missie, visie, doelstelling HV Fijn Wonen

09-02-2020

Missie
De missie van de Huurdersvereniging Fijn Wonen is het behartigen van de belangen voor alle huurders van woningen die door de woningcorporatie Woonkwartier worden verhuurd. Onze missie is om er voor te zorgen dat er in een prettige woonomgeving betaalbare, kwalitatief goede en voldoende huurwoningen zijn. Daarmee is zeggenschap in het beleid van Woonkwartier van groot belang.

Visie
De huurdersvereniging wil groeien naar een zelfbewuste, onafhankelijke en professionele  belangenbehartiger. Zelfbewust omdat wij weten wat er bij onze achterban leeft, onafhankelijk omdat wij onze eigen keuzes maken, professioneel omdat wij kennis van de volkshuisvesting en organisatie van de achterban koppelen aan de doelen die we nastreven. De huurdersvereniging is van en voor huurders: een organisatie waarin alle huurders die een bijdrage willen leveren aan de belangenbehartiging en participatie welkom zijn.

Doelstelling
De huurdersvereniging streeft ernaar steeds actief te zijn voor de huurders van Woonkwartier. Door de achterban van relevante informatie te voorzien en belangenbehartiger te zijn voor onze achterban, op basis van de overlegwet, de samenwerkingsovereenkomst met Woonkwartier en het overleg met de gemeente Moerdijk, Halderberge en Steenbergen. De achterban optimaal betrekken bij de besluitvorming,  slagvaardiger en professioneler zijn kernbegrippen in dit proces. Versterking en professionalisering maakt de huurdersvereniging een relevante en niet te negeren gesprekspartner voor Woonkwartier en de gemeenten.

Jaarplan 2020
De Huurdersvereniging wordt, volgens de overlegwet, volledig gefinancierd door Woonkwartier. Hiervoor moet een activiteitenplan of te wel een jaarplan worden aangeboden. Wat is je doelstelling voor 2020 en wat ga je als vereniging oppakken? In bijlage kun je het door Woonkwartier goedgekeurde  2020_01_22_werkplan_HV_Fijn_Wonen.pdf lezen.

A Het versterken van het professioneel handelen van het bestuur

01-07-2019

Als bestuur gaan we ook in 2020  aan de slag met het versterken van ons professioneel handelen, zowel op individueel- als op teamniveau. Zo volgt zowel het bestuur als de afdelingsfunctionarissen cursussen om de specifieke kennis eigen te maken over allerlei aspecten die te maken hebben met de branche Volkshuisvesting Wonen en Huren.
Tevens gaat het bestuur met een externe adviseur aan het werk om haar profesionaliteit te verbeteren.

A Overlegvormen

Eenmaal per vier weken vergadert het bestuur, tenzij er geen bespreekpunten zijn.
Eenmaal per kwartaal heeft het bestuur overleg met de bestuurder van Woonkwartier.
Eenmaal per kwartaal wordt vanuit Woonkwartier een themasessie georganiseerd waarvoor het bestuur en de afdelingsfunctionarissen van HV Fijn Wonen worden uitgenodigd.
Tweemaal per jaar overlegt het bestuur van HV Fijn Wonen met de volledige Raad van Toezicht.
Eenmaal per jaar vindt een overleg plaats met de Raad van Advies.

C Afspraken bewaken fusie organisatie

Afspraken Gemeenten - Woonkwartier - HV Fijn Wonen

Om de twee jaar worden prestatieafspraken gemaakt met bovengenoemde organisaties. De afspraken worden vastgelegd en ondertekend. In bijlage 20200210_getek._prestatieafspr._Halderberge_Moerdijk.pdf en 2019-02-13_Bijlagen_jaarschijf_2019.pdf

Een van de belangrijkste taken van de HV Fijn Wonen is het bewaken van afspraken die Woonkwartier maakt. Komt de corporatie haar afspraken na?

D Prestatieafspraken voor de gemeente Halderberge/Dinteloord/Moerdijk

01-07-2019

HV Fijn Wonen heeft bij de prestatieafspraken het adviesrecht. Eind 2016 is gestart met de prestatieafspraken voor gemeente Halderberge, gemeente Moerdijk en Woonkwartier. In 2017 zijn de afspraken concreet gemaakt en zal HV Fijn Wonen kritisch kijken of de afspraken goed nageleefd worden. De afdeling Dinteloord moet haar prestatieafspraken met de gemeente Bergen op Zoom en Stadlander afstemmen.
In bijlage treft u de "jaarschijf"of te wel de prestatieafspraken aan tussen de gemeente Halderberge - Woonkwartier - HV Fijn Wonen.

Contacten HV Fijn Wonen met huurders

09-02-2020

Woningbehoefte onderzoek

In 2019 heeft een woningbehoefteonderzoek in West Brabant plaatsgevonden. In Woningbehoefteonderzoek_West-Brabant_Tholen_en_Bevelanden.pdf kunt het onderzoek lezen.

Individuele huurders

De huurders van HV Fijn Wonen kunnen bij de vereniging terecht met vragen en opmerkingen via de e-mail en/of telefonisch. We helpen waar dat mogelijk is. En als het nodig is, bespreken we vragen of klachten met Woonkwartier.
In 2019 hebben verschillende huurders contact gehad met de huurdersvereniging. Vragen die veelal gesteld worden zijn:
Renovaties
Zonwering in complexen
Servicekosten
Huurverhoging

De klachten en/of opmerkingen worden door de afdelingsfunctionarissen behandeld. Zij nemen contact op met de huurder en leggen vervolgens de kwestie voor aan Woonkwartier.

Complex- en bewonerscommissies

Ook een complex- en bewonerscommissie kan zich wenden tot het bestuur van HV Fijn Wonen voor ondersteuning.

Toezicht op het beleid van Woonkwartier

Het HV Fijn Wonen bestuur continueert in 2020 de overlegvormen met de manager Wonen, Wijken en Kernen en de directeur-bestuurder van Woonkwartier om, vanuit de belangen van de huurders, zo goed mogelijk toe te zien op het verhuurbeleid, het beleidinzake het woningbestand en het beleid inzake onderhoud en renovatie. Getracht wordt om via concrete getallen uit de gegevensbestanden van Woonkwartier duidelijk in beeld te krijgen of de door Woonkwartier geformuleerde doelstellingen en beleidsplannen leiden tot de gewenste resultaten.
In 2020 zijn er bestuurlijke- en thema overleggen gepland met Woonkwartier. Aan bod komt duurzaamheid, betaalbaar wonen en andere onderwerpen in het belang van de huurder.